Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیرکل صنایع خودرویی وزارت صمت گفت: وزارت صنعت، معدن و تجارت هم‌افزایی بین خودروسازان داخلی به‌ویژه خودروسازان بزرگ را برنامه ریزی کرده و پوست‌اندازی پلتفرمی و هم‌افزایی بین خودروسازان دو مقوله مهم برای کاهش هزینه‌های سربار و اجتناب از موازی‌کاری است.

"عبدالله توکلی لاهیجانی" امروز دوشنبه در نشست خبری در پاسخ به ایران اکونومیست افزود: روند افزایش تولید خودرو از خرداد ماه به صورت عبور مستقیم ۱۰۰ درصدی خودروها در دو خودروساز بزرگ کشور آغاز شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی بیان داشت: با روند رو به رشد و صعودی تولید خودروی کامل، آسیب مزمنی که در گذشته با تولید خودروهای ناقص وجود داشت متوقف شده است.
توکلی لاهیجانی خاطر نشان کرد: از ابتدای امسال تا سوم خرداد ماه شاهد افزایش ۱۷۵ درصدی تولید خودرو کامل در همسنجی با پارسال هستیم.
وی گفت: در این مدت تعداد خودروهای ناقص به ۵۴ هزار دستگاه کاهش یافت که در مقایسه با مدت مشابه پارسال که ۱۳۹ هزار و ۵۴۱ دستگاه بود، کاهش ۶۱ درصدی را نشان می‌دهد.
این مقام مسوول وزارت صمت تصریح کرد: همین اینها به معنای  افزایش تولید به عنوان یکی از استراتژی های اصلی در صنعت خودرو است و راهکار اصلی برای پاسخگویی به نیاز بازار خواهد بود.
وی ادامه داد: در کنار این مسئله، استراتژی سامانهی عرضه نیز بسیار مهم است و امروز به طور متوسط امکان دسترسی مصرف‌کنندگان به خودروها هشت برابر گذاشته شده است.
توکلی لاهیجانی خاطرنشان کرد: این دو راهبرد اصلی ما را امیدوار به حذف فرایند قرعه کشی در آینده نزدیک خواهد کرد.
مدیرکل صنایع خودرو وزارت صمت تاکید کرد: بعد از موضوع افزایش تولید، به حوزه محصول در صنعت خودرو خواهیم پرداخت که می‌تواند بسیاری از مشکلات ما را در حوزه کیفیت و رقابت پذیری حل کند.
وی بیان داشت: یک برنامه پوست اندازی پلتفرمی در صنعت خودروی کشور دیده شده و نقشه راهی برای آن در نظر گرفته شده است و بر این اساس به سمت  پلتفرم های جدید خواهیم رفت که افزایش تیراژ مطابق همین پلتفرم‌ها که قادر به پاس کردن استانداردهای ۸۵گانه خواهند بود، اتفاق خواهد افتاد.
وی اضافه کرد: در سال جاری بسیار مهم است که به حلقه اصلی ارزش آفرین در صنعت خودرو که همان طراحی و توسعه محصولات با نشان بومی است، تمرکز داشته باشیم.
توکلی لاهیجانی اظهار داشت: بر این اساس این روند باید ادامه یافته و به تدریج به سمت افزایش ظرفیت و گذار از پلتفرم‌های قدیمی به جدید برویم که خودروسازان نیز زمان برای افزایش تیراژ و ظرفیت سازی خواهند داشت و این فرآیند اکنون آغاز شده است.
وی همچنین با اشاره به برنامه‌های سی.کی.دی کاری خودروسازان یادآور شد: این مهم با توجه به افزایش داخلی‌سازی و عمق ساخت داخل، همچنین همگرا بودن با برنامه‌های توسعه پلتفرم خودروسازان اجرایی خواهد شد.
این مقام مسوول وزارت صنعت همچنین در پاسخ به پرسش دیگری ایران اکونومیست در خصوص عرضه خودرو در بورس و انتقادات برخی کارشناسان بورسی به این شیوه تصریح کرد: هر یک از شیوه های عرضه بنا به شرایط می توانند در بازار اثرگذار باشند و نافی یکدیگر نیستند.
وی گفت: در هر شرایط بسته به شرایط کشور، میزان تولید و خصوصیات خاص بازار، هر یک از این نسخه ها می‌توانند تاثیرگذاری خاص خود را داشته باشیم.
وی یادآور شد: عرضه پایین خودرو و تقاضای انباشته شده در سال های قبل، یکی از دلایل روند صعودی قیمت ها در بازار است. توکلی لاهیجانی بیان داشت: هر یک از خودروسازان بزرگ کشور از زیرساخت‌های لازم برای تولید سالیانه ۸۰۰ تا ۹۰۰ هزار دستگاه خودرو برخوردارند و اگر به هر دلیلی کمتر از این میزان تولید کنند به معنای افزایش هزینه های سربار شان است که قیمت خودرو را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
وی خاطرنشان کرد: با استفاده از پتانسیل بازار داخلی، همچنین بازارهای منطقه‌ای می توان امیدوار بود که صنعت خودرو بتواند به عنوان محرک اقتصادی عمل کند.
وی تولید یک میلیون و ۶۰۰ هزار دستگاه خودرو در سال جاری را یادآور شد و گفت: دستیابی به تیراژ سه میلیون دستگاهی در افق ۱۴۰۴ می‌تواند ما را به تیراژ اقتصادی تولید برساند که مزیت رقابتی در این شرایط محقق خواهد شد.

  منبع: خبرگزاری ایرنا برچسب ها: خودرو ، صمت ، خودرو سازی ایران

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: خودرو صمت خودرو سازی ایران صنعت خودرو تولید خودرو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۲۳۴۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حمایت شرکت ملی مس از طرح‌های نوآورانه با هدف کاهش هزینه‌ها و افزایش بهره‌وری

به گزارش «تابناک» به نقل از مس پرس، دکتر مدرس خیابانی در جریان سفر به استان کرمان، در ویژه برنامه تخصصی با عنوان «صنعت سبز» در محل جهاد دانشگاهی اظهار کرد: به دلیل ذخایر قابل توجه معادن کشور و منابع خدادادی عظیمی که در حوزه مس داریم و با توجه به استراتژیک بودن و اهمیت این فلز گران‌بها و ارزش اقتصادی آن در دنیا، میزان فعلی تولید در خور شان نیست لذا تلاش ما باید مترکز بر هدفگذاری یک میلیون تن تولید کاتد باشد. 

وی با تاکید بر لزوم بهره گیری از دانش و فناوری روز دنیا در تولید صنعتی افزود: صنعت مس این ظرفیت را دارد که خود را به رتبه‌های بالای تولید در سطح دنیا برساند به شرط اینکه از دانش روز به خوبی استفاده کرده و از طریق پیوند با مراکز پژوهشی و فناوری، از این ظرفیت در صنعت مس بهره بگیریم. 

مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس با بیان اینکه باید دانش، تجاری‌سازی و منجر به تولید ثروت شود، ادامه داد: این اطمینان را به مجموعه‌های پژوهشی، دانش بنیان و جهاد دانشگاهی می‌دهم که شرکت ملی مس از هر طرح نوآورانه و فناورانه که منجر به محصولات جدید و اصلاح فرآیندها و افزایش بهره‌وری و کاهش هزینه در صنعت مس شود، حمایت می‌کند. 

وی ایجاد حلقه های پایین دستی در صنعت مس را یک ضرورت برشمرد و با تاکید بر اینکه حمایت از مرکز نوآوری شرکت ملی صنایع مس و تقویت صندوق سرمایه‌گذاری خطرپذیر شرکتی (CVC) در دستورکار قرار دارد، افزود: نباید فکر کنیم ظرفیت های شغلی در صنعت مس، فقط در مجتمع‌های تولیدی است؛ باید جوانان و نخبگان در کارگاه‌ها و صنایع پایین دستی مشغول شده و با کمک به رشد تولید، ارزش افزوده ایجاد کنیم. 

مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس با اشاره به حمایت مسئولان ملی و استانی از ایجاد صنایع پایین دستی تاکید کرد: باید با خودباوری سراغ کارهای غیرممکن برویم و از مشکلات پیش رو نترسیم؛ خودباوری و اعتماد به نفس می‌تواند خیلی به ما کمک کند. لذا با این روحیه باید در راه پیشرفت صنعت مس گام برداریم. 

امیر حسن زاده، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمان هم در ادامه این نشست با تاکید بر اینکه برای افزایش تولید در صنعت مس، حمایت کامل خواهیم داشت، گفت: آمادگی داریم همه ظرفیت‌ها را در این راستا بسیج کنیم و انتظار هم می‌رود که شرکت ملی مس در صنایع پایین دستی ورود کند. 

گفتنی است؛ در ویژه برنامه تخصصی با عنوان صنعت سبز که امروز چهارشنبه 19 اردیبهشت ماه در محل جهاد دانشگاهی کرمان برگزار شد، از کتاب «صنعت سبز در خدمت فلز سرخ» با موضوع راهکارهای نوین و علمی فناورپایه تولید و فرآوری فلز سرخ با هدف کاهش آلایندگی‌ها رونمایی به عمل آمد.

دیگر خبرها

  • مونتاژکاران؛ وارثان بیشتر ارز کشور!
  • حمایت شرکت ملی مس از طرح‌های نوآورانه با هدف کاهش هزینه‌ها و افزایش بهره‌وری
  • چرا خارجی خریدیم؟ / شهرداری تهران توجیه می کند یا توهین؟
  • خودروسازان چینی ارز دولتی را بلعیده‌اند
  • جنجال جدید شهرداری تهران درباره واردات اتوبوس
  • وارث بیشتر ارز کشور؛ مونتاژکاران/ خودروسازان چینی ارز دولتی را بلعیده‌اند
  • چرا تولید خودروسازان در فروردین ۱۴۰۳ کاهش یافت؟
  • بیلبورد‌های شهرداری تهران در حمایت از خرید اتوبوس از چین
  • مهمترین اخبار ۱۸ اردیبهشت/طرح جدید پلیس به عابران پیاده رسید
  • مطالبه لوازم‌خانگی و خودروی کیفی ارزان بر زمین مانده است